وب سایت فربیلد

شرکت مهندسی فـردیـد بنـای مـانـدگـار

www.FardidBanaMandegar.ir

رتبـه یـک انـبـوه ســازی

مـدیـریـت و اجـرا

از طـراحـی تا اجـرا

  • امکان سنجی پروژه و ارائه طرح توجیهی
  • طراحی معماری
  • طراحی سازه
  • طراحی تاسیسات
از طراحی تا اجرا با شرکت فردید بنای ماندگار

طراحی بیابانی: معرفی 6 معماری که آب و هوای خاورمیانه را پذیرفته اند

desert sesign 6 times architecture embraced climate in the middle east

مهندس مارال شایق
مهندس مارال شایق سه شنبه, 02 اردیبهشت,1404

کشف ایده های پشت معماری بیابانی در خاورمیانه

 

بیابان ها در خاورمیانه مکان های ضد و نقیضی هستند. آنها محیط های خشن و تسلیم ناپذیری هستند که مدت ها الهام بخش نبوغ و تاب آوری بوده اند. این مناظر خشک که توسط تپه های شنی، آسمان های وسیع و دمای بسیار بالا شکل گرفته اند، چالش های منحصر به فردی را برای معماران ایجاد می کنند. با این وجود، آنها همچنین فرصتی برای نوآوری فراهم می کنند و جایی هستند که طراحی مدرن با سنت های قدیمیِ سازگاری با آب و هوا مطابقت دارد. معماری بیابانی این منطقه، از ساختمان‌هایی که به تکنیک‌های بومی مانند برج‌های بادی و دیوارهای ضخیم و عایق احترام می گذارند، گرفته تا سازه‌های جدیدی که با بهره‌گیری از فناوری‌های جدید ساخته شده اند، همگی منعکس‌کننده گفتگوی عمیق بین مکان و طراحی است.

این درهم تنیدگی سنت و مدرنیته باعث ایجاد سازه‌های خیره‌کننده‌ای شده است که فقط در بیابان دوام نمی آورند، بلکه آنها درون بیابان به شکوفایی و رونق می رسند. معماران و طراحان از اشکال و مواد خام کویر الهام می‌گیرند و از این عناصر برای ساخت پروژه‌هایی استفاده می‌کنند که با محیط اطرافشان هماهنگ است. نتیجه معماری است که بین طبیعت و سازه های ساخت دست بشر ارتباط ایجاد می کند و پایداری محیطی را می پذیرد و در عین حال فضاهایی زیبا و کاربردی ایجاد می کند. پروژه‌هایی که در ادامه معرفی می شوند، روایت مرسوم بیابان‌ها را به‌عنوان مکان های غیرقابل سکونت به چالش می‌کشند و در عوض نشان می‌دهند که چگونه طراحی متفکرانه می‌تواند محدودیت‌ها را به فرصت تبدیل کند.

دفتر مرکزی هلدینگ BEEAH 

طراحی شده توسط شرکت معماری زاها حدید، در شارجه، امارات متحده عربی

معماری زاها حدید, شارجه, امارات متحده عربی, تپه‌های شنی, پایداری, دیجیتالی شدنBEEAH
دفتر مرکزی هلدینگBEEAH  که در میان تپه‌های شنی صحرای صحرای جنوب در شارجه قرار دارد، نمونه‌ بارزی از معماری الهام‌گرفته از محیط اطراف است که به صورت مجموعه ای از "تپه های شنی" به هم پیوسته به منظور بهینه سازی شرایط آب و هوایی محلی طراحی شده است. این ساختمان، دو اصل مهم در شرکت BEEAH یعنی پایداری و دیجیتالی شدن را به تصویر می کشد و به عنوان طرحی برای شهرهای هوشمند در آینده با هدف *انرژی صفر خالص عمل می‌کند.

(*انرژی صفر خالص: دستیابی به صفر خالص شامل کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، تا حد امکان نزدیک به صفر است.)

طراحی این سازه به گونه ای است که روشنایی روز و نمای چشم انداز را به حداکثر می‌رساند، در حالی که قرار گرفتن در معرض نور خورشید را به حداقل می‌رساند و یک حیاط دنج در مرکز خود ایجاد می‌کند که برای تهویه طبیعی در نظر گرفته شده است. این ساختار نوآورانه فناوری پیشرفته را در خود ادغام می کند و به طور یکپارچه با ماموریت هلدینگ BEEAH  برای هدایت شیوه های پایدار در صنایعی مانند انرژی پاک، بازیافت و حمل و نقل پایدار و پاک هماهنگ است.

شهرهای هوشمند, انرژی صفر خالص, تهویه طبیعی, بازیافت, حمل و نقل پایدار

 

خانه ای در منطقه مسکونی مشرف

طراحی شده توسط شرکت معماری STUDIO TOGGLE، در منطقه مسکونی مشرف، استان حوالی، کویت

خانه‌ای در منطقه مسکونی مشرف:** معماری STUDIO TOGGLE, مشرف, کویت, آب و هوای بیابانی

این خانه که در حومه منطقه مسکونی مشرف کویت قرار دارد، پاسخی به آب و هوای بیابانی منطقه و نیاز فرهنگی به حریم خصوصی است. این خانه برای دو برادر و خانواده‌هایشان طراحی شده است و دارای دو واحد مسکونی است که در اطراف یک حیاط مرکزی سازماندهی شده‌اند و در راستای مقابله با چالش‌های نور شدید خورشید، دمای بالا و طوفان‌های شن، این خانه برای حیاط سنتی تعریف و سبک جدیدی ارائه کرده است.

حریم خصوصی, حیاط مرکزی, نور پراکنده, آلکازارهای مورها, سنگ عمانی, چوب سفید طبیعی
طراحی رو به داخل، نور پراکندۀ روز را در عین حفظ حریم خصوصی به حداکثر می‌رساند، و حیاط هم یک باغ پوشیده از مرکبات و یک فواره مجسمه ای با الهام از *آلکازارهای *مورها را در خود جای داده است. یک پلکان معلق چشم گیر به همراه بالکن‌ها، فضای خالی چهار طبقه ای را ایجاد می کنند که هم به‌عنوان فضاهای رفت و آمد و هم به‌عنوان فضاهای اجتماعی عمل می‌کنند.

 این خانه که از سنگ عمانی پوشانده شده و دارای پالتی از چوب سفید و طبیعی است، فضای داخلی آرام خود را با پنجره‌های کرکره‌دار متعادل می‌کند و آرامش را در میان بافت شهری شلوغ خود ایجاد می‌کند.

(*آلکازار : نوعی قلعه یا کاخ اسلامی در اسپانیا که در زمان حکومت مسلمانان بین قرن‌های 8 و 15 ساخته شده است.)

(*مورها: یا موروها به مسلمانان اسپانیا گفته می‌شد که نژادی عربی-اسپانیایی-بربری داشتند و امروزه عمدتاً در شمال غرب آفریقا زندگی می‌کنند.)

 

ویلاهای آریای 1 تا 5 

طراحی شده توسط  شرکت معماری TAEP/AAP، در الخیران، کویت

**ویلاهای آریای ۱ تا ۵:** معماری TAEP/AAP, الخیران, کویت, شهر دریایی, سبک زندگی کویتی,
محیط بیابانی, هندسه ساده, حیاط‌های سایه‌بان‌دار, دیوارهای سوراخ‌دار, استخر, پشت بام‌های تفریحی

این پروژه که در شهر دریاییصباح الاحمد الجابر الصباح واقع شده است، توسعه‌ای است که دریا را از طریق کانال‌ها و اسکله‌های تفریحی به صحرا می‌آورد. این پروژه دارای پنج ویلا در کنار آب است که برای بازتاب سبک زندگی کویت و واکنش به محیط بیابانی آن طراحی شده‌اند. ویلاها با الهام از هندسه ساده صفحه ای، یک زبان معماری واحد را همراه با تغییرات جزئی به اشتراک می گذارند و مجموعه ای هماهنگ و در عین حال متنوع ایجاد می کنند.

این طرح، حیاط‌های سایه بان ‌دار و دیوارهای سوراخ‌دار را برای اطمینان از حفظ حریم خصوصی ادغام می کند، همچنین فضاهای باز طبقه همکف به‌طور یکپارچه به ساحل، باغ‌ها و استخرها متصل می‌شوند و مناطق نشیمن را در فضای باز گسترش می‌دهند. پشت بام‌ها، مناظر وسیعی از صحرای خیران را ارائه می‌دهند و فضاهای تفریحی ایده‌آلی را برای معاشرت در زمان‌های خنک‌تر فراهم می‌کنند. با وجود طرح های مشابه، هر ویلا دارای تفاوت های ظریف منحصر به فردی است که در عین حفظ انسجام، فردیت را ارائه می دهد و پروژه را به نقطه مقابل توسعه شهری اطراف تبدیل می کند.

 

آکادمی و باشگاه گلف آیلا

طراحی شده توسط شرکت معماری اوپنهایم، در عقبه، اردن

آکادمی و باشگاه گلف آیلا:** معماری اوپنهایم, عقبه, اردن, تپه‌های شنی, میراث بادیه‌نشینی,
آکادمی و باشگاه گلف آیلا در عقبه، اردن، از تپه‌های شنی طبیعی، کوه‌های صحرایی و میراث بادیه‌نشینی اطراف خود الهام می‌گیرد و به‌طور یکپارچه با چشم انداز اطراف ترکیب می‌شود. این طرح که به عنوان مرکز استراحتگاه آیلا طراحی شده است، دارای یک پوسته منحنی از جنس بتن فشاری است که انحنای تپه‌های شنی اطراف را تقلید می‌کند، و دارای دریچه هایی است که چشم‌اندازی از کوه‌های عقبه را به تصویر می کشند.

این طرح از عناصر سنتی مانند صفحات فولادی کورتن الهام گرفته از *مشربیه عربی و الگوهای اردنی استفاده می کند، و در عین حال رنگ های خاکی مصالح آن منعکس کننده پالت بیابانی است. یک برنامه تبادل دانش مشارکتی تضمین کرد که کارگران محلی برای تکنیک‌های بتن پاشی پیشرفته آموزش دیده‌اند، در حالی که یک هنرمند محلی از روش‌های سنتی رنگدانه‌سازی استفاده کرد و اصالت فرهنگی را در این نقطه عطف معماری بدیع و سرزنده گنجاند.

(*مشربیه: یک نوع پنجره یا بالکن پیش ‌آمده است که با شبکه ‌های چوبی کنده ‌کاری شده و مشبک در طبقات بالایی ساختمان قرار دارد و گاهی هم با شیشه ‌های رنگی تزیین شده است .)

بتن فشاری, مشربیه عربی, الگوهای اردنی, رنگ‌های خاکی, دانش مشارکتی, تکنیک‌های بتن‌پاشی

 

استراحتگاه دنج صدف حلزون 

طراحی شده توسط شرکت معماری character، در استان فارس، ایران

**استراحتگاه دنج صدف حلزون:** معماری character, فارس, ایران, آب و هوای نیمه‌بیابانی,
طراحی حلزونی, حیاط داخلی, گیاهان مقاوم, انتقال گرما, مدیتیشن, تراس مرتفع, نور خورشید

" استراحتگاه دنج صدف حلزون" واقع در جنوب غربی شهر شیراز، در ایران، خانه ای مناسب گذران ایام تعطیل است که برای استراحت، گردهمایی های خانوادگی و فرار از زندگی شهری طراحی شده است. این خانه با الهام از آب و هوای نیمه بیابانی منطقه، دارای طرحی شبیه به صدف حلزون همراه با فضاهایی است که به ترتیب دایره ای چیده شده اند. این ترتیب با حیاط خاص و کوچکی شروع می شود که دارای گیاهان تاب آور و مقاوم است و دمای داخلی را کاهش می دهد.

طراحی درونگرای این سازه، انتقال گرما را به حداقل می رساند و فضایی خصوصی و آرام را برای مدیتیشن ایجاد می کند، در حالی که سقف به عنوان یک تراس مرتفع عمل می کند و چشم اندازی وسیع برای گردهمایی در شب های خنک تر را ارائه می دهد. فضای داخلی، سیال و بدون پارتیشن و به طور یکپارچه به هم متصل می شود، و دارای یک اتاق نشیمن تابستانی است که رو به بیرون باز می شود و یک فضای زمستانی گرمتر رو به جنوب برای بهره بردن از نور خورشید دارد.

 

مرکز تعاملی پارک زمین شناسی البحیص

طراحی شده توسط شرکت معمارای هاپکینز، در شارجه، امارات متحده عربی

مرکز تعاملی پارک زمین‌شناسی البحیص:** معماری هاپکینز, شارجه, امارات متحده عربی,

پارک زمین شناسی که در منطقه ای غنی از اهمیت های ماقبل تاریخی و زمین شناسی واقع شده است، فسیل های دریایی 65 میلیون ساله، رشته کوه ها و گورستان های باستانی این منطقه را گرامی می دارد. طرح آن با الهام از خارپشت های دریایی فسیل شده ای که در این محل پیدا شده اند، دارای پنج غلاف به هم پیوسته در اندازه های مختلف است که فضاهای نمایشگاهی، یک سالن تئاتر همه جانبه، یک کافه و امکانات مربوط به بازدیدکنندگان را فراهم می کند.

فسیل‌های دریایی, گورستان‌های باستانی, غلاف‌های به‌هم‌پیوسته, سالن نمایشگاهی,
صفحات فولادی, مسیر پرپیچ‌وخم, کلاس درس سایه‌بان‌دار

غلاف‌ها، که فرم‌های مجسمه‌ای دارند توسط صفحات فولادی منطبق با رنگ‌های صحرا پوشانده شده‌اند، و به آرامی روی دیسک‌های بتنی تقویت شده قرار گرفته اند تا زمین را حفظ کنند. فضای داخلی آن‌ها، با پوسته‌های بتنی در معرض دید، نور طبیعی ملایم، و مصالح ملاحظه کارانه، با روشنایی صحرا در تضاد است. یک مسیر پرپیچ‌وخم در فضای باز، غلاف‌ها را به هم متصل می‌کند، و از میان مناطق دیدنی، کلاس درس سایه بان ‌دار و پیاده روهای مرتفع در محوطه های باستانی عبور می‌کند و بازدیدکنندگان را به اکتشاف و یادگیری دعوت می‌کند. این پارک که توسط سازمان مناطق حفاظت شده محیط زیست شارجه اداره می شود، بر حفاظت و آموزش در امارات تاکید دارد.

نویسنده: اریک بالدوین

لینک منبع

گالری تصاویر

مطالب مرتبط

نظر دهيد